Kocaeli’de Çıraklık ve Staj Mağdurları Seslerini Duyurmaya Devam Ediyor

Kocaeli’de Çıraklık ve Staj Mağdurları Seslerini Duyurmaya Devam Ediyor

Kocaeli Sosyal Güvenlik Çıraklık ve Staj Mağdurları Derneği Başkanı Beyhan Ünal ve dernek üyeleri, mağduriyetlerinin çözüme kavuşması adına halkı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Kocaeli genelinde stant çalışmaları yürüten dernek, mağduriyetlerini halka anlatmayı sürdürüyor. Çıraklık mağdurları, bir işyerinde çalışmaya başlayıp, çıraklık eğitim merkezine devam etmelerine rağmen sigorta haklarının verilmediğini dile getiriyorlar.

Çıraklık Mağdurlarının Sorunu Ne?

Çıraklar, iş yerlerinde çalışmaya başladıktan sonra çıraklık eğitim merkezlerine gitmeleri için davet ediliyor. Kayıt olduktan sonra kendilerine sigortalı oldukları belirtilerek sigorta kartları veriliyor. Ancak çıraklık süresi boyunca yapılan sigorta, uzun vadeli işçi sigortası yerine kısa vadeli olarak ödeniyor. Bu durum, çıraklık süresi sonunda çalışma arkadaşları ile eşit sigorta haklarına sahip olmamalarına neden oluyor.

Çıraklık mağdurları, kendilerinin öğrenci olarak kabul edilip diploma verilmediğini, işçi olarak kabul edilip sigorta haklarının da sağlanmadığını vurguluyor. “Eğer öğrenci isek neden diplomamız yok? İşçi isek neden sigortamız tam değil?” sorusunu sorarak mağduriyetlerini ifade ediyorlar.

1926’dan 3308 Sayılı Yasaya Kadar Geçmişten Günümüze Çıraklık

Türkiye’de çıraklık yasası 1926 yılında yürürlüğe girmiş, 1977 yılında çıkarılan yasa ile çırakların uzun vadeli sigorta hakları güvence altına alınmıştı. Ancak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile çırakların haklarının geri alındığını ifade eden mağdurlar, bugün çırakların sigortalarının kısa vadeli iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamına alındığını belirtiyorlar.

Mağduriyetin Siyaset Arenasına Taşınması

Çıraklık mağdurları, yaşadıkları sorunları her fırsatta dile getirmeye devam ediyor. Kocaeli’yi ziyarete gelen Ümit Özdağ’a da mağduriyetlerini anlatan dernek üyeleri, Özdağ’a kendilerine verdiği destek için teşekkür ettiler. Dernek başkanı Ünal, “Bu mağduriyet bitinceye dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugün bize sesimizi duyurma fırsatı veren herkese teşekkür ederiz” dedi.

3308 sayılı yasa ile sanayi ve inşaat sektörlerinde çırakların emeklerinin sömürüldüğünü belirten Ünal, mağduriyetlerinin çözülmesi adına siyasi aktörlerden destek beklediklerini ifade etti.

Mağdurlar, haklarının geri verilmesi ve çıraklık süresince uzun vadeli sigorta kapsamına alınmaları gerektiğini savunuyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ