Emekli edilen Kamu işçilerinin suçu neydi?

Tarık ŞEKER

Merhaba sevgili okurlarım, son zamanlarda hükümetin birçok kesimin sesine kulak tıkanması ile mağduriyetler gün geçtikçe devam ediyor. Son yaptığım programda 696 KHK ile kadroya geçen kamu işçilerin sorunlarını işledik. Öncü Büro İş Sendika Temsilcisi Tülin Özer’in açıklamaları ile 696’nın kamuda işçilere ne kadar çok mağduriyet getirdiğinin açık bir beyanı oldu.

Bunları şöyle sıralamak gerekirse…

1-696 KHK ile tayin hakkı sorunları

2-696 KHK ile kadroya geçirilmiş olan taşeron işçilerinin Meslek kodu

3- 696 KHK ile kadroya geçmiş işçilerin erken emeklilik sorunu

4- 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin mali hakları

Bunların bir çoğunun cevapları aslında hükümetin elinde bizler de buna dikkat çekmek için programda sorunlara cevap aradık.

Bunlardan bir tanesi aslında benim için en önemlilerden biri olan kadroya geçmiş işçilerin erken emeklilik sorunu

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında sürekli işçi kadrosunda istihdam edilmişti. Aynı KHK’nın geçici 23’üncü Maddesinin 5’inci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan bir maddenin işçileri zorunlu emekliliğe sürükledi. Bundan sonra sorunlar başladı.

Burada büyük bir hak kaybına sebebiyet vereceğinden 96 sayılı KHK ile taşerondan belediye şirketlerine geçişi ile yapılan, işçilerin emekliliğini zorunlu hale getiren düzenlemenin büyük hak kayıplarına neden olması dolayısıyla Bir düzenleme yapıldı. Şimdi gelinen noktada Kararnamede yer alan kanun düzenlemesiyle; “kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırıldı”.

Evet doğru bir karar alındı ama daha önce emekli olmuş olanların hakları ne olacak? Buna nasıl bir çözüm bulunacak düzenleme doğru bir karardı ama zorunlu emekli olanlar ne olacak? Buna bir cevap gelmedi.

İpler de burada kopmaya başladı. Birçok ailenin hayat standartları düşmesi yaşamlarının bozulması ve daha büyük felaketlerinde başlangıcı oldu. Şimdi bu mağdur kesim haklarını arıyor. Onlar da emekli olmak istemiyorlardı zorunlu emekli oldular tam hayatlarının en verimli yaşlarında emekli oldular ve işlerine geri iadelerini istiyorlar maaşlarında ya da emekliliklerinde düzenleme istemiyorlar.

696 KHK ile tayin hakkı sorunları ne olacak?

İkinci büyük sorunda tayin hakkı sorunları burada aile bütünlüğünün bozulması, Tayin Hakkının Gaspı, Eşitlik ve Sosyal Adalet İlkesine Aykırıdır! Aile birliğinin bütünlüğünü sağlamak amacıyla, insanları mağdur etmemek için 696 KHK sürekli işçilere (4-d) tayin hakkı veya eş durumu mazeret tayin hakkı verilmesi gerekmektedir.

Anayasa’nın 41. maddesinde; “Aile Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.” hükmü yer almaktadır. Buna rağmen sözde” kadroya geçişi yapılmasına karşın hakları farklı biçimlerde ihlal edilmeye devam eden işçiler için koşulsuz, eşitlik ilkesinden hareket eden, istisnasız bütün özlük haklarının tanındığı, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edilmediği bir yasal düzenlemenin yapılması, iş barışının sağlanması ve sosyal adaletin tesis edilmesinin önkoşuludur. Anayasanın 41 Maddesi bunu derken neden ihlal etmeye devam ediliyor

Bu bağlamda 696 sayılı KHK ile kadroya geçişi yapılan işçilerin tayin hakkının tanınması bir kez daha vurguluyor; ilgili eşitsizlikler tümüyle ortadan kaldırılıncaya kadar konuyu gündemde tutmayı ve mücadele etmeyi sürdüreceğimizi buradan söylemek isterim.

Bu yazımda ben önemli gördüğüm konuları aldım tabii ki diğer sorunlar da çok önemli diğerini de bir başka yazımda sizlere paylaşacağım.

Esenlikle kalın.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ