UNESCO Kardeş Okullar Arasında 40 Yıllık Dostluk!

“Almanya Kulmbach Partner UNESCO Derneği Başkanı ve Tophane Meslek Lisesi’nin kardeş okulu olan Hans Wilsdorf Meslek Lisesi ve Yüksek Okulu müdür ve öğretmenlerinden oluşan Alman heyeti ağırladık.” Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, konuklarıyla birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin misafiri oldu.
Başkan İlker Özarslan; “Ziyaret kapsamında, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sn. Mehmet Yıldız ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Sn. Pınar Işıkyıldız ile de bir araya geldik. Alman heyet, 40 yıldır süren öğrenci değişim programının bu yılki 40. yıl kutlamaları için:
– Tophane Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenlerini
– Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve yetkililerini
– Bursa UNESCO Derneği yöneticilerini, Kulmbach şehrine davet ettiklerini memnuniyetle dile getirdiler. Nazik ve sıcak ev sahiplikleri için Bursa Büyükşehir yetkililerine teşekkür ediyoruz.
Uluslararası kardeşlik ve eğitimde iş birliği, güçlü bir geleceğin temelidir! ” dedi.
Özarslan; “Bursa Tophane Meslekı Ve Teknık Anadolu Lisesi İle Almanya’nın Kulmbach şehrindeki UNESCO Kardeş Okulumuz Hans- Wılsdorf-Schule Meslek Lisesi arasındaki dostluğun öyküsünü sizlerle de paylaşayım.
Almanya KULMBACH şehri Hans Wilsdorf meslek okulu müdürü Peter Josch 1985 yılında UNESCO kardeş okul projesinin amaçlarını ve fikirlerini paylaştığı genç meslektaşı Hartmut Schuberth ile birlikte Kulmbach’ta yaşayan Türk mimar Çetin Özdoruk dan Türkiye’de bir kardeş okul bulma konusunda yardım isterler. Çetin Özdoruk bu projeyi o zamanlar Bursa DSİ Bölge Müdürü ve kendisinin okul arkadaşı olan Erdem Saker’e anlatır. Erdem Saker bu değişim programı fikrinden çok etkilenir. Arkadaşı ve aynı zamanda da Türkiye’de öğrenim düzeyi yüksek olduğu kabul edilen Tophane Endüstri Meslek Lisesinin Müdürü Orhan Savaşeri’yi bu proje için ikna eder. 27 Mayıs 1985 de Hans Wilsdorf meslek okulu , ATS- Kulmbach Spor Kulübünden küçük bir grupla beraber (19 öğrenci ve 6 öğretmen) Türkiye’ye gelir. Grup Mudanya iskelesinde coşkuyla , folklor ekipleriyle karşılanır ve ilk buluşma gerçekleşir. Bu buluşma Türk ve Alman meslek okulları arasındaki ilk karşılaşmadır.. İkinci buluşma 14 Temmuz 1986’ da Kulmbach ‘da gerçekleşir.
Peter Josh’un vefatından sonra okul müdürü olan Werner Eschenbacher ile proje koordinatörü Hartmut Schuberth ve Tophane Meslek Lisesi okul müdürü Orhan Savaşeri ile proje koordinatörü Oya Bozkurt değişim programını yıllarca sürdürürler.1988 yılında staj çalışmalarının başlamasıyla beraber ilişkiler üst seviyeye çıkar. Tophane EML “UNESCO Kardeş Okullar” bünyesine kabul edilir. 8 Haziran 1992 de iki okul kardeş okul olur, kardeşlik protokolu imzalanır. 1995 yılı Temmuz ayında Kulmbach’da kardeşliğin 10.yılı kutlanır. Werner Eschenbacher’in emekliliğinden sonra Werner Eschenbacher ve Oya Bozkurt’un öncülüğünde Kulumbach ve Bursa da karşılıklı UNESCO dernekleri kurulur ve bu dernekler kardeş okul çalışmalarını desteklemeye başlarlar. 1997 yılında Tophane EML ’de Oya Bozkurt’un emekli olması ile kardeş okul koordinatörlüğünü Hüseyin Köse daha sonra da Mesut Aksu üstlenmiştir.
Almanya’da ise 2013 yılında emekli olan Hartmut Schuberth’in yerine Christoff Hofmann koordinatörlük görevini sürdürmektedir. İki okulun ilişkileri yerel yönetimlere de yansır ve Bursa ile Kulmbach kardeş şehir olurlar. 29 Ekim 1998 Bursa’da ve 3 Temmuz 1999 Kulmbach’da kardeşlik protokolleri imzalanır. Bugüne kadar her iki şehrin belediye başkanları ve okulda görev yapan tüm okul müdürleri bu projeye destek verirler.1985 yılında başlamış olan kardeş okul çalışmaları aralıksız olarak sürdürülmüştür.” dedi.