TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi (KEMM) tarafından, 5. NDT GÜNLERİ etkinliği gerçekleştirildi.

 TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi (KEMM) tarafından “5. NDT Günleri” etkinliği 16 Kasım 2024 Cumartesi günü BAOB Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

Etkinlik Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel ve Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener’in açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmaların ardından Sergiye katılan ve etkinliğe destek veren firmalara plaket verildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener açılışta şöyle konuştu:

Sayın Konuklar, Sayın Katılımcılar, Sevgili Basın Mensupları,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına sizleri saygıyla selamlıyorum.

1997 yılından bu yana iki yılda bir düzenlediğimiz ve 14.’sünü bu yıl düzenleyeceğimiz Kaynak Teknolojisi Ulusal Kongresi kapsamındaki NDT (Non-Destructive Testing/Tahribatsız Muayene) Günleri etkinliğinin beşincisine gösterdiğiniz ilgi ve katılımdan ötürü teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.

Kaynak teknolojisi alanında kurumsal kimliğe kavuşmuş en kapsamlı platform olarak Odamızın düzenlediği Kaynak Teknolojisi Kongrelerinde dile getirilen ihtiyaçları karşılama yönünde önemli adımlar attık.

Bilindiği üzere Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi-KEMM’i 2019 yılında, Tahribatlı Muayene Laboratuvarını da 2021 yılında açmıştık. Bu vesileyle gerek KEMM, gerekse Tahribatlı Muayene Laboratuvarının kuruluş çalışmalarına ve laboratuvarımızın eksiksiz bir hale gelmesine katkıda bulunan tüm meslektaşlarımıza ve firmalara teşekkür ediyorum.

Öncelikle, malzeme teknolojisi ve kaynaklı imalatta muayenenin önemli bir denetim mekanizması olduğunu belirtmek istiyorum. Bu gereklilik imalattan işletme sürecine kadar birçok aşamada devreye girmekte, emniyetli ürünlerin üretilmesi ve kullanılması ile nihai ürünlerin/sistemlerin bütünsel olarak emniyetli olmasına katkıda bulunulmaktadır.

Üretim teknolojileri ve malzeme alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak kaynak yöntemleri, tahribatsız ve tahribatlı muayene yöntemleri ve kalite güvence gereklilikleri daha da önemli hale gelmiştir. Bu yöntemler ve hizmetlerin ehil/ vasıflı/uzman kişiler tarafından verilmesine ve bu alanlarda çalışacak personelin eğitimi ve belgelendirilmesine özenle devam ediyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, KEMM tarafından bu alanlarda verilen-verilecek belgelerin ulusal ve uluslararası tanınırlığı ve hizmetin niteliğinin yükseltilmesi için sektöre ve meslektaşlarımıza destek vermekten mutluluk duyuyor; bu hizmetlerin kamusal bir çerçevede gelişmesi için sürekli olarak çalışıyoruz.

Malzeme teknolojisi ve kaynaklı imalatta muayenenin yaygınlaşması, iyi kalitede, ulaşılabilir ve önşart olması için işbirliklerine devam edeceğiz. Odamız bu konudaki olanak ve birikimini kaynak teknolojisi alanında hizmet sunan tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya hazırdır. İlgili tüm kurum ve kuruluşların bu çabalara destek vermesi ve işbirliğine açık olmaları gerektiğine inanıyoruz.

Değerli Meslektaşlarım, bilindiği üzere Cumhuriyet ile birlikte mühendis, mimar, şehir plancılarının katkılarıyla ülkemizin kalkınması, sanayileşmesi, gelişmesi sürecinde büyük başarılara imza atılmıştır.

Ancak içinde bulunduğumuz, Cumhuriyet kazanımlarının tasfiye edildiği dönemde kamu yararı yok sayılmakta, piyasacı dönüşüm sürecinden ülkemiz ve halkımız gibi meslek alanlarımız ve mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sosyal konum ve koşulları da olumsuz biçimde etkilenmektedir.

Mühendislik, mimarlık, plancılık eğitimi ve uygulamalarında büyük bir gerileme var. Meslek alanlarımızdaki büyük yıkıma paralel olarak tarihimizin gözde meslekleri olan mühendis, mimar, şehir plancıları itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Merkezi politikalardan yerel uygulamalara kadar birçok alanda bilim-teknik dışlanmakta, mesleklerimiz yok sayılmaktadır.

İşsizlik ve yoksulluk toplumu ve meslektaşlarımızı sarmış, yeni meslektaş adaylarımızın gelecekleri ellerinden alınmıştır. Kamusal mesleki denetim yetkilerimiz budanmış; meslek örgütlülüğümüzün yasası defalarca değiştirilmek istenmiştir ve halen değiştirilmek istenmektedir. Bu nedenle “Boşuna Okumadık”, “Mesleklerimiz, Ülkemiz, Halkımız Sahipsiz Değildir” diyoruz.

Örneklemeye gerek yok, her gün nice örneğini gördüğümüz yalan, suç, talan ve yozlaşmaya dayalı, hukuk ve temel hakları çiğneyen bu yeni rejimin alt edilmesi, halk egemenliği yolunun açılması gereklidir.

Ülkemiz ve halkımızın çıkarlarını temel alan kamucu planlama, kalkınma, üretim, istihdam, bölüşüm politikaları ve bu yöndeki bir demokratikleşme gerekliliğine inanıyoruz. Odamız, Odalarımız ve üst Birliğimiz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB, meslek alanlarımızdaki sorunlar ile ülke sorunları arasındaki kopmaz bağlardan hareketle bu yönde mücadele ediyor.

Bu bilinçle TMMOB’mizin kuruluşunun 70. Yıldönümünü kutluyoruz. 6235 sayılı TMMOB Yasası 27 Ocak 1954 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış, Birliğimizin ilk genel kurulu da 18–22 Ekim 1954 tarihlerinde yapılmıştı. Genel kurulda, 10 meslek odasının; Elektrik, Gemi, Harita ve Kadastro, İnşaat, Kimya, Maden, Makina Mühendisleri Odaları, Mimarlar Odası, Orman ve Ziraat Mühendisleri Odalarının kurulması kararlaştırılmış ve bu Odalar iki ay sonra kurulmuştu.

Kuruluşunda 8 bin mühendis, mimarı kapsayan TMMOB bugün 24 meslek odası, 231 Şubesi, 673 İl Temsilciliği, 399 İlçe Temsilciliği, 54 İl Koordinasyon Kurulu, 121 farklı disiplinden 700 binden fazla mühendis mimar ve şehir plancısı ile demokratik mücadelesini sürdürüyor.

TMMOB Türkiye’nin üretim potansiyellerini bağımsızca harekete geçirip geliştirecek, toplumsal gereksinimlere yönelik kalkınma planlamasıyla kamusal mülkiyet, kamusal üretim, kamu işletmeciliği, kamusal hizmet ve kamusal denetimin hakim olacağı; eşitliği, özgürlüğü, demokrasiyi, laikliği, temel hakları, hakça paylaşımı, barış ve kardeşliği tesis edecek başka bir Türkiye için mücadele ediyor.

1970’lerin unutulmaz TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Öztürklerden bizlere devrolan tarihi sorumluluğu üstlenerek yolumuz açık olsun, Cumhuriyetin 101. Yılı, TMMOB’nin 70. Yılı kutlu olsun diyoruz.

Şimdi sözü, Tahribatsız Muayene uygulama alanları konusunda ülke içi ve dışından değerli uzmanlarımıza bırakacağım. Konuşmamı tamamlarken etkinliğimizi ve sergiyi destekleyen ve katılan tüm kurum, kuruluş, firma, konuşmacı ve katılımcılara, etkinliğimizin gerçekleşmesini sağlayan Bursa Şube Yönetim Kurulu, KEMM Yürütme Kurulu ile KEMM ve Bursa Şubemiz çalışanlarına teşekkür ediyor, etkinliğin verimli geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkan Ahmet İhsan Taşkınsel’in ise açılışta şöyle konuştu:

Oda Yönetim Kurulu Başkanım, Oda Yönetim Kurulu Sekretrim, Odamızın ve Şubelerimizin değerli yöneticileri, değerli akademisyenler, sayın kurum temsilcileri, bugünkü etkinliğimizde oturum yöneticisi olarak görev üstlenen oturum başkanlarımız, oturumlarda bilgilerini bizimle paylaşacak değerli panelistler, sergimizde yer alan değerli firmalarımız / destek veren kurumlar siz değerli katılımcılar, basınımızın değerli temsilcileri “5.NDT GÜNLERİ” etkinliğimize hoş geldiniz. Sizleri Şube Yönetim Kurulumuz adına saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum. Etkinliğimize hoş geldiniz.

Bildiğiniz gibi, Mayıs 2019 yılında Oda Yönetim Kurulu’muzun kararıyla “Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi” Bursa’da kuruldu. Aslında 2010 yılında Uygulamalı Eğitim Merkezi olarak başladığımız yolculuk, “Kaynak Mühendisi Vasıflandırma” nihayi hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. 2021 yılında hizmete sunduğumuz Tahribatlı Muayene Labratuvarı’mızla bir adım daha atarak, sanayimizin hizmetine sunduk. Amacımızın bir ayağı daha tamamlandı.

Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi”nin kuruluş amaçlarından biri de “Kaynak ve Malzeme Teknolojisi” uzmanlık alanlarında gerek mühendis, gerek ara teknik elemanlara, Makina Mühendisleri Odası tarafından verilen eğitim, sınav, belgelendirme işlemleriyle yapılan, test ve muayenelerin; merkezi olarak yürütülmesi, Makina Mühendisleri Odası adına tüm ülkede yaygınlaştırılmasının yanında bilimsel çalışmaların, çalıştay, sempozyum ve kongrelerin gerçekleştirilmesidir.

Bugünkü etkinliğimiz, daha güçlü bir sektörel birliktelik yaratmanın yanı sıra Tahribatsız Muayene alanında önemli konuların tartışılacağı bir buluşma olacaktır.

Buluşmamızın başarılı geçmesi dileğiyle, etkinliğimizin düzenlenmesinde emek veren, katkı koyan herkese ve bugün bizimle olan siz değerli katılımcılara, destekleyen kurum – kuruluş ve firmalara teşekkür ediyor, herkesi saygıyla selamlıyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından, “Tahribatsız Muayenede Endüstriyel Uygulamalar” başlığı altında, İhsan Karaman’ın (FNSS) oturum başkanı olduğu birinci oturumda; Özgür Uyar (GSI SLV Türkiye) “Kaynak tekniğinde kalitenin güvence altına alınmasında NDT uygulamalarının yeri ve önemi”, Utku Şahin (TAI) “Havacılık uygulamalarında NDT konseptleri”, Bülent Şirin (DOKTAŞ) “Döküm fabrikalarında tahribatsız muayene uygulamaları”, İsa Paksoy (TÜRKAK) “Akreditasyon ve tahribatsız muayene” konularında konuşma yaptılar.

Tahribatsız Muayene-Teknolojik Gelişmeler” konusunun konuşulduğu, oturum başkanlığını Neslihan Mahmutyazıcıoğlu’nun (NONNDT) yaptığı ikinci oturumda; Jörg Ritter (RTE) “Acoustic testing – the advenced testing in NDT” (Akustik test tahribatsız muayenede ileri test yöntemi), Mark Nel (Technolog Desing) “Solition for complex inspections” (Kompleks kontroller için çözümler), John Hansen (Ether NDE) “Eddy Current high resolution scan imaging of welds” (Kaynakların eddy Current ile yüksek çözünürlüklü tarama görüntülemesi) konuları hakkında konuşma yaptılar.

Tahribatsız Muayene Çalışma Alanları” konusunun konuşulduğu üçüncü oturumun başkanlığını Özgür Can Akyüz (SOCAR) yaptı. Konuşmacılar, Ersan Gönül (KEMM) “İşletme aşamasında tahribatsız muayene ve önemi”Ulaş Yaman (ODTÜ) “Üniversitelerde tahribatsız muayene eğitimi”, Ertuğrul Yılmaz (ANKALİTE) “API yetkili inspektör eğitimleri ve sertifikasyonu”, Ergün Togay (RKD) “Endüstriyel radyografi çalışmalarında radyasyondan korunma” konularında bilgilendirme yaptılar.

‘’Tahribatsız Muayene’’ kapanış konuşmalarını gerçekleştiren Melih Şahin (KEMM) ve Serdar Akyüz (QUALİTAS), 5. NDT Günleri” etkinliğinin değerlendirmesini yaptılar.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ