SOMA FACİASININI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!

13 Mayıs 2025 günü Soma Maden Faciası’nın 11. Yıldönümünde; BAOB Yerleşkesi Özgürlük Meydanı’nda yitirdiğimiz canları andık. KESK, DİSK, TMMOB ve Bursa Tabip Odası’nın   ortaklaşa düzenlediği basın açıklamasını bileşenler adına Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Adnan TEPEUĞUR okudu.

“Soma faciasının 11. yılında hayatını kaybeden maden emekçilerini saygıyla anıyoruz. Patronlar ve siyasi iktidarlar adına yargılanmak, çalışırken ölmek istemiyoruz” diyerek sözlerine başlayan TEPEUĞUR’un aktardığı basın açıklaması şöyle: Ruhsatı TKİ’ye ait olan ve taşeron Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Eynez/Karanlıkdere yeraltı kömür ocağında, tam 11 yıl önce 13 Mayıs 2014’te meydana gelen faciada aralarında 5 maden mühendisinin de bulunduğu 301 maden emekçisi hayatını kaybetmiştir. Facianın 11. yılında acımız soğumamıştır ve halen devam etmektedir. Faciada hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Anıları mücadelemizde yaşayacak. Tam 11 yıl önce söz verdik. “Unutmayacağız, Unutturmayacağız” dedik. “Unutursak Kalbimiz Kurusun” dedik. Bugün de burada sözümüzü tutmak için bulunuyoruz. Biliyoruz ki; Soma’yı unutursak, unutturursak İliç’ler, Amasra’lar, Ermenek’ler, Siirt’ler, Elbistan’lar, Kozlu’lar, Karadonlar ve sayamadığımız nice facialar ve ölümler yaşanmaya devam edecek. Tam 11 yıl önce “Adalet” diye haykırdık. Facianın tam ortasına bırakıldık. Ölen bizdik, yargılanan bizdik, bilirkişi bizdik, denetleyen bizdik. Maden işçi ve emekçilerinin bir parçası olarak sistemin kurbanıydık, sömürülen ve ezileniydik.”

“GERÇEK SORUMLULARA DAVA AÇILMADI”

 

“TMMOB ve Maden Mühendisleri Odasını susturmak için raporları Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde ve diğer dava dosyalarının hiçbirinde olmamasına rağmen Bakanlıklar tarafından yürütülen soruşturma dosyalarında hak etmedikleri halde kadrolarımız davaya dahil edilerek günah keçisi ilan edildiler. Başta beraat eden kadrolarımız olmak üzere tüm kadrolarımıza ve üyelerimize inanıyoruz, güveniyoruz ve sahip çıkıyoruz. Onlar ne işverenin tetikçisi ne de iktidarların siyasi bürokratları değildir. Onlar emeğinin karşılığında çalışan maden mühendisleri ve devletin memurlarıdır. Faciadan sonra gerçek sorumlulara hiçbir dava açılmamıştır. Zamanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı kirli gömleği ile adeta kahraman ilan edilirken Yargıtay kararı ile şirket sahiplerinin; Danıştay kararı ile TKİ, MAPEG Genel Müdürleri ve yardımcılarının yargılanmalarına izin verilmemiştir. Sorumluluk maden mühendislerine çıkarıldı. Maden mühendisleri günah keçisi ilan edildi, yargı önüne çıkarıldı. Bu nedenle “Adalet” dedik ve demeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki adalet sağlanmazsa, gerçek sorumlular ceza almazsa madenlerde, inşaatlarda, fabrikalarda ve hatta daha çok yeni yaşanan olayda olduğu gibi otellerde dahi facialar yaşanmaya devam edecek.

 

“ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

 

Bugün yaşadığımız ekonomik kriz, yoksulluk ve geçim sıkıntısından; asgari ücretlileri, memurları, emeklileri ve esnafları sorumlu tutan iktidar sahipleri; o dönemde de Soma Faciasından meslektaşlarımızı, mühendisleri sorumlu tutmuşlardır. Asıl görevi sorunları çözmek olan iktidar; sorunları görmezden gelerek, düzenleme yapmaktan kaçınarak, algı yaratarak sorumluluğunu yerine getirmekten kaçınma politikasını her alanda sürdürmektedir. Facianın gerçek sorumluları; özelleştirme, taşeronlaşma, denetimsizleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi birikimini ve deneyimini yok edenlerdir. Facianın gerçek sorumlusu ülkemizi 18. yüzyıl madenciliğine mahkum edenlerdir. Facianın gerçek sorumlusu kader ve fıtrat diyenlerdir. Faciadan sonra yapılan yasal düzenlemeler siyasi iktidarın bu işin gerçek sorumlusu olduğunun itirafıdır. Soma faciasından günümüze kadar son 11 yılda 23.000’e yakın işçi ve emekçi benzeri facialarda hayatlarını kaybetmişlerdir. Her sabah evinden işine giden 7 anne ya da baba akşam evine dönmemektedir. Ölümlerin yaşandığı işyerlerinin patronları işlerine ve sefa sürmeye devam etmektedir. Patronların saadeti için işçiler ölmekte, mühendisler hapishanelerde yatmakta, eşler dul, çocuklar yetim kalmaktadır. Biz maden mühendisleri, TMMOB üyeleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, tüm meslek odaları, tüm bu ülkenin emekçileri ve tüm vatandaşlar, ülkemizde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı istiyoruz. Bizler bu ülkede kendimizi güvende hissedeceğimiz işyerleri ve mutlu birer yurttaş olarak yaşamak istiyoruz. Soma Faciasını unutmayacağız, unutturmayacağız. Soma için adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Patronlar ve siyasi iktidarlar adına yargılanmak ve çalışırken ölmek istemiyoruz!” Basın açıklamasının ardından yaşamını yitiren 301 maden emekçisi için saygı duruşunda bulunuldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ