Prof. Dr. Mehmet Narlı: “Enformasyon Tsunamisi Hafızayı ve İlişkileri Olumsuz Etkiliyor”

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi, Şair ve Yazar Prof. Dr. Mehmet Narlı, Özge Demir’in sunduğu Perspektif programına konuk oldu. Programda, sosyal medya ve dijital platformların şiirin algılanışına ve yayılımına etkileri ele alındı. Özge Demir’in “Sosyal medya ve dijital platformlar, şiirin algılanışını ve yayılımını nasıl etkiledi? Siz bu değişime nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna Narlı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Narlı, günümüzde “enformasyon tsunamisi” olarak adlandırdığı büyük bir bilgi dalgasıyla karşı karşıya olduğumuzu vurguladı. “Hiç kimsenin bir şeyi bilmeme ihtimali yok. Tuşlara basıyoruz ve anında Google her şeyi önümüze seriyor. Sonsuz bilgiye sahibiz,” diyen Narlı, bu durumun sakıncalarına dikkat çekti. Narlı’ya göre, bu bilgi bombardımanı hafızayı zayıflatıyor ve insanların artık eskisi gibi hafızalarını kullanamadığını belirtti. Ayrıca, çevremizle empatiye dayalı, sağlıklı ilişkiler kurma yeteneğimizi de olumsuz etkilediğini ifade etti. Narlı, “Bu iyi bir şey değil. Buna bir çözüm bulunmalı,” diyerek endişelerini dile getirdi.

İnternetin bireylerin varoluş algısını da değiştirdiğini belirten Narlı, “İnternet öyle bir ağ ki, orada göründüğünüz sürece varlığınızın farkına varıyorsunuz ve birileri de sizi fark ediyor. Görünmemeyi göze alamıyorsunuz. Milyonlarca insan bir gün sosyal ağlarda görünmese, kendini kaybolmuş hissedebilir,” dedi. Narlı, bu durumun bireylerin sosyal medya bağımlılığına ve görünürlük kaygısına işaret ettiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mehmet Narlı’nın bu çarpıcı tespitleri, dijital çağın insan hayatındaki derin etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ