MİLLETVEKİLİ NURTEN YONTAR: GENÇLER GELECEKLERİNİ ARTIK ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNDE GÖRMÜYORLAR!
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, üniversite eğitimini bırakmak zorunda kalan öğrencilerin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı. Yontar, “Üniversiteyi kazanan gençlerimiz, ekonomik nedenler yüzünden okullarını terk etmek zorunda kalıyor. YÖKAK verilerine göre, son 3 yılda 878 bin 909 öğrenci çeşitli nedenlerle üniversite eğitimini yarıda bıraktı. Bu, ülkemiz için ciddi bir gelecek riski oluşturuyor” dedi.
ÜNİVERSİTEYİ KAZANANLARIN BÜYÜK KISMI EĞİTİMİNİ YARIDA BIRAKIYOR
Yontar, 900 bini aşkın öğrencinin üniversiteye yerleşmeye hak kazandığını ancak bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’sinin daha önce üniversiteye kayıt yaptıranlardan oluştuğunu belirtti. “Son üç yılda üniversite terk eden öğrenci sayısı neredeyse bu sene kayıt hakkı kazanan öğrencilerin sayısına yakın. Bu, geleceğimiz için büyük bir tehlike sinyali veriyor” ifadelerini kullandı.
İKTİDARIN YÜKSEKÖĞRETİM POLİTİKALARI GENÇLERE HAYAL SATIYOR
Her ile bir üniversite açan iktidarın, yükseköğretimi gençler için kolayca ulaşılabilen kurumlara dönüştürdüğünü söyleyen Yontar, “İşsizliği ötelemek için gençlere hayal satan iktidarın dayanaksız politikaları yüzünden son yıllarda üniversiteyi terk eden gençlerin sayısı oldukça fazla. Özellikle ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve gelecek kaygısı gibi nedenler bu duruma yol açıyor. Sadece 2021-2023 arasında üniversiteyi terk eden öğrenci sayısı 900 bine yaklaştı” dedi.
BARINMA VE GÜVENLİK SORUNLARI GENÇLERİ ZORLUYOR
Yontar, ekonomik olarak ailesinden destek alabilen gençlerin bile üniversite eğitimi için gittikleri illerde barınma ve güvenlik sorunları yaşadıklarına dikkat çekti. “Üniversite eğitimi alan gençlerimiz, üniversite sonrası iş bulma ümitlerini kaybetmiş durumda. Bu, ülkemizdeki eğitim sisteminin ne kadar zayıf bir hale geldiğini gösteriyor” diye ekledi.
GELECEK KAYGISI GENÇLERİ UMUTSUZLUĞA İTİYOR
Son olarak, gençlerin üniversite sonrası iş bulamama endişesi taşıdığını ve aldıkları eğitimin gelecekteki hayatlarına katkı sağlamayacağına inandıklarını belirten Yontar, “Eğitim ve liyakat sahibi olan kesimin eğitime olan inancının köreldiği, nepotizmin yükseldiği ve bürokraside patrimonyal uygulamaların tavan yaptığı bir dönemde gençlerimiz bilimden ve kültürden uzaklaşıyor, geleceklerine ve ülkelerine inançsız bir nesil olarak yetişiyorlar” dedi.