İstanbul Milletvekili Doğan Bekin’den Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Sert Soru Önergesi: “Vergi Adaletsizliği, Emekçinin Belini Büküyor!”

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Türkiye’de artan hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ve adaletsiz vergi sistemi nedeniyle asgari ücretliler, işçiler, memurlar ve emeklilerin yaşadığı derin ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kapsamlı bir soru önergesi sundu.
Bekin, önergesinde “vatandaşın alım gücünün her geçen gün daha da eridiğini” belirterek, 2025 yılının ilk üç ayında resmi enflasyonun %10,06 olarak açıklandığını, ancak çalışanların gelirlerinde ciddi oranlarda kayıplar yaşandığını vurguladı.
Önergede yer alan dikkat çekici tespitlerden bazıları şu şekilde:
– Net asgari ücretlinin yalnızca Mart ayında 2.224 TL gelir kaybına uğradığı,
– Asgari ücretin 1.5 katı ücret alan bir işçinin 3.159 TL,
– 2 katı ücret alanın 4.094 TL,
– 2.5 katı ücret alanın 4.990 TL,
– 3 katı ücret alan bir işçinin ise 5.758 TL maaş kaybı yaşadığı ifade edildi.
Vergi Dilimi Adaletsizliği Gündemde: Milyonlarca Çalışan ve Emekli Her Geçen Gün Daha Fazla Kaybediyor!
Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri altında ezilen milyonlarca işçi, memur ve emekli, vergi dilimindeki adaletsizlik nedeniyle yılın ortasında maaşlarının ciddi şekilde düşmesinden şikâyetçi. Bu kapsamda, vatandaşın gelir kaybını önlemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na şu kritik sorular yöneltildi:
1. Yüksek enflasyon dikkate alınarak gelir vergisi dilimlerinde neden gerekli düzenleme yapılmamaktadır? Özellikle vergi dilimlerinin, enflasyon oranı doğrultusunda artırılmaması, çalışanların alım gücünü daha da azaltmaktadır.
2. Vergi dilimlerinin yıllık enflasyon karşısında yetersiz kalması nedeniyle, yıl içerisinde daha erken dilime giren toplam kaç işçi, memur ve emekli bulunmaktadır? Bu kişilerin maaşlarında yıllık toplam ne kadar gelir kaybı yaşanmaktadır?
3. Vergi sisteminde adaletin sağlanması ve çalışanların korunması amacıyla işçi, memur ve emeklilere yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir düzenleme mevcut mudur?
4. Vergi diliminin yıllık TÜFE oranı doğrultusunda otomatik olarak artırılmasına yönelik Bakanlığınızca hazırlanan bir yasal ya da teknik çalışma var mıdır?
5. Çalışanların gelirinden alınan verginin azaltılması veya tamamen muafiyet sağlanmasına yönelik – özellikle dar gelirli kesimleri kapsayacak – herhangi bir vergi indirimi veya teşvik paketi üzerinde çalışılıyor mu?
6. Asgari ücretlinin yıl ortasında vergi dilimine girerek net maaşının düşmesinin önlenmesi için, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak yürüttüğü bir asgari ücret düzenleme planı mevcut mudur?
“Her Gün Daha Erken Dilime Giriyoruz”
Vergi dilimindeki düşük artış oranları, çalışanların yılın ortasına gelmeden bir üst vergi dilimine girmesine yol açıyor. Bu da brüt maaş sabitken, net maaşta düşüşe neden oluyor. Hakkaniyetli bir vergi sistemi talep eden kamuoyu, bu sorulara verilecek net cevapları ve olası düzenleme planlarını yakından takip ediyor.