Çocuğunuzun Derisinde Nokta Kanamalar, Morluklar, Halsizlik, Yorgunluk, Kemik Ağrısı Varsa Dikkat!

Türkiye’de Her Yıl 2.500-3.000 Çocuk Kanserle Mücadele Ediyor

Çocuklarda kanser, erişkinlere oranla 100 kat daha az görülse de erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor. Türkiye’de ve dünyada her 1 milyon çocuktan 110-150’sinde kansere rastlanıyor. Çocukluk çağı kanserlerine dikkat çeken Liv Hospital Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, tüm kanserlerin yalnızca %2-4’ünün çocuklarda görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Celkan, çocukluk çağı kanserlerinin en sık ilk 5 yaşta ve 10-15 yaş döneminde ortaya çıktığını ifade ederek, “Gelişmiş ülkelerde çocuklar arasında en sık ölüm nedenlerinde 2. sırada yer alan kanser, Türkiye’de enfeksiyonlar, kazalar ve kalp hastalıklarının ardından 4. sırada bulunuyor. Ülkemizde nüfusun %26,3’ü 0-14 yaş arasında. 84 milyonluk nüfusta yıllık beklenen yeni kanser vakası 2.500-3.000 arasında değişiyor” dedi.

Lösemi İlk Sırada Yer Alıyor

Türkiye’de ve dünyada çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu lösemi oluşturuyor. İkinci sırada ise lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer alıyor. Bunları sırasıyla sinir sistemi tümörleri, nöroblastoma, Wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları izliyor. Kemik, deri, göz ve karaciğer tümörleri ise çocuklarda daha nadir görülüyor.

Prof. Dr. Celkan, çocukluk çağı kanserlerinin erişkin kanserlerinden farklı olduğunu belirterek, “Çocukluk çağı kanserlerinin çoğu embriyonel kaynaklı olup genetik nedenler daha sık görülüyor. Ailevi yatkınlık, doğumsal hastalıklar, gen bozuklukları ve immün yetmezlikler kansere yatkınlık yaratabiliyor” dedi.

Tedavi Başarı Oranı %80’e Ulaştı

Çocuk kanserleri genellikle hızlı büyüdüğünden kemoterapi ve radyoterapiye daha duyarlı oluyor. Prof. Dr. Celkan, tedavinin başarısını vurgulayarak, “1960’lı yıllarda lösemili çocukların sadece %5’i iyileşebilirken, günümüzde bu oran %75-80’e ulaştı” dedi.

Çocuk kanserlerinde cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi birlikte uygulanabiliyor. Kemoterapi, belirli aralıklarla ağız veya damar yoluyla verilirken, lösemi tedavisinde beyin-omurilik sıvısına da ilaç enjekte edilebiliyor. Kemoterapi süreleri 6 ay ile 2 yıl arasında değişirken, geçici yan etkiler görülebiliyor.

Radyoterapi, tümörün bulunduğu alana ışın verilmesiyle uygulanıyor ancak çocuklarda büyüme bozukluklarına yol açabileceğinden mümkün olduğunca az kullanılıyor.

Çocukluk Çağı Kanserlerinde Hangi Belirtilere Dikkat Edilmeli?

Çocuklarda aşağıdaki belirtiler gözlendiğinde vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması öneriliyor:

Lösemi belirtileri: Solukluk, nokta kanamalar, morluklar, halsizlik, kemik ağrıları, dalağın ve karaciğerin büyümesi

Lenfoma belirtileri: Lenf bezlerinde şişlik, ateş, gece terlemeleri, halsizlik, kilo kaybı, kaşıntı

Nöroblastoma belirtileri: Karın bölgesinde ağrısız kitle, deri altında nodüller, öksürük, ateş, solukluk, gözlerde fırlama, kemik ağrıları

Wilms tümörü belirtileri: Karında şişlik, idrarda kan, gözde renk değişikliği

Karaciğer tümörü belirtileri: Karın bölgesinde şişlik, sarılık, bulantı, kusma, kilo kaybı

Erken teşhis ve doğru tedavi ile çocukluk çağı kanserlerinde başarı oranı hızla artarken, uzmanlar aileleri çocuklarının sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri konusunda uyarıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ