Bursa’nın tescilli lezzeti dünyanın ilk 100 listesinde! Büyük gurura imzasını attı!

Dünya mutfaklarını tanıtan, yerel yemekleri, içecekleri ve restoranları harita üzerinde gösteren bir platform olan TasteAtlas’ın 2025 yılı için hazırladığı “Dünyanın En İyi 100 Yemeği” listesi belli oldu. Türk mutfağından 7 lezzetin yer aldığı listede İskender kebap olarak ün salmış Bursa döner kebabı da bulunuyor.
Dünyaca ünlü lezzet haritası TasteAtlas, 2025 yılı için “Dünyanın En İyi 100 Yemeği” listesini yayınladı.
Kullanıcı yorumları ve oylamalarıyla belirlenen listede Türkiye’den 7 lezzet yer alırken, Bursa’nın coğrafi işaretli gururu döner kebabı yada bilinen adıyla İskender kebap da listede öne çıktı.
İşte listede yer alan Türk yemekleri ve sıralamaları:
Çökertme Kebabı – 7. sıra
Cağ Kebabı – 9. sıra
İskender Kebap – 26. sıra
Kuzu Şiş – 28. sıra
Adana Kebabı – 47. sıra
Hünkar Beğendi – 51. sıra
Islama Köfte – 59. sıra
BURSA DÖNER KEBABI (İSKENDER KEBAP) HAKKINDA
İskender kebap, 19. yüzyıl sonlarında Bursa’da İskender Efendi tarafından geliştirilen, ince dilimlenmiş döner etinin altına pita benzeri pide yerleştirilip üzerine domates sosu, eritilmiş tereyağı ve yoğurt ile servis edilen eşsiz bir Türk yemeğidir. Bugün hâlâ Bursa’da orijinal reçeteye sadık kalınarak sunulmakta ve Türkiye’nin coğrafi işaretli lezzetlerinden biridir.
NE YAPTIYSAK BURSAMIZ İÇİN YAPTIK!
Bursa’nın turizmine katkı koymak için iki işletme açarak Bursa Kebabını her keseye uygun hale getiren, Bursa Kebabını tekrar gündeme getiren geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ünlü turizimci Şahin Sevinç; “Bursa turizmine 2020’den bu yana en çok hizmet eden işletme olduğumuzu düşünüyorum. Katmadeğer ve lezzetlerimizin dünya çapında duyurulabilmesi anlamında önemli rakamlar elde ediyoruz. Örneğin, bir tur firması Bursa’ya 300.000 turist getirmiş. Daha öncesi Çeşme, Alaçatı, Pamukkale’ye giden turistlerin bir kısmı artık Bursa’ya geliyor. Bacasız bir sanayiden söz ediyoruz. Bursa’da tarımcılık eskisi kadar yaygın yapılan bir iş değil. Termali ve kaplıcaları kaybettik. Elimizde turizmi canlandırmaktan başka pek fazla seçenek yok açıkçası. Ben Bursa Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği de yaptım. Bursa ve Bursa Kebabı hakkında birçok soru sordum. Özellikle Bursa Kebabı hakkında şehrimiz üzerine bazı analizler yaptım. Anket çalışmalarımızda Bursa’ya gelen turistlerin beklentilerini inceledik. Tur şirketlerinden ve turistlerden elde ettiğimiz verilere göre kişilerin Bursa ziyaretlerindeki zamanlarının önemli kısmı kebap sırası beklemekle geçiyordu. Dolayısıyla Bursa’yı gezdiren bir firma, Bursa’da daha fazla yere gidebilecekken sıra beklendiği için birkaç yerle sınırlı kalıyordu. Biz de bu konuda hem otoparkı geniş olan hem de misafir ağırlama kapasitesi yüksek olan mekânlar tasarlanması gerektiği sonucunu çıkardık. Bir kebapçı konseptinden öteye geçerek Bursa’nın temsilcisi olan bir lezzet durağı olmak istedik. Dolayısıyla bizi ziyaret eden müşterilerimiz Bursa Kebabı yiyebildiği gibi, İnegöl Köftesi ve Pideli Köfte de yiyebiliyorlar. Süt Helvası tadıyorlar ve Bursa’ya özgü daha birçok lezzeti deneyimliyorlar. Biz kalbimizi yüreğimizi Bursamıza verdik. Bursa damak tatlarıyla tekrar başkent olacaktır.” dedi.