BARGİLYA TUZLA SULAK ALANI’NDAKİ TURİZM PROJELERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan ve hem ekolojik hem tarihsel değeriyle öne çıkan Bargilya Tuzla Sulak Alanı’ndaki yapılaşma tehditleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yazılı olarak yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı soru önergesi verdi.
Bargilya Tuzla Sulak Alanı, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilmesinin yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” statüsünde tanımlanıyor. Ancak tüm bu koruma statülerine karşın, bölgeye yönelik büyük ölçekli turizm yatırımları kamuoyunda tepki çekiyor.
Özdağ, önergesinde binlerce konut, otel ve golf sahasını içeren projelere verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararlarının mahkemelerce iki kez iptal edilmesine rağmen, aynı projelerin tekrar gündeme gelmesini eleştirdi. Mevcut durumda hukuki sürecin Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını vurgulayan Özdağ, Bakanlıklara şu soruları yöneltti:
• Koruma statüsüne rağmen turizm projelerine verilen ÇED olumlu kararları Bakanlıkça nasıl değerlendiriliyor?
• Bakanlığa bağlı birimlerin bu projelere ilişkin görüş veya onay yazıları var mı? Varsa kamuoyuyla paylaşılacak mı?
• Flora ve fauna üzerinde geri dönülmez zararlar doğurabilecek projelerle ilgili bir denetim veya idari inceleme yürütülüyor mu?
• İki kez iptal edilen ÇED kararlarının yeniden alınmasında Bakanlık bir rol oynadı mı?
• Sulak alanlara bitişik bölgelerdeki yapılaşma faaliyetlerine dair bir envanter çalışması mevcut mu?
• Bargilya gibi nadir ekosistemlerin korunmasına yönelik yeni stratejiler ve politikalar planlanıyor mu?
Soru önergeleriyle birlikte, Bargilya Tuzla Sulak Alanı’ndaki yapılaşma baskısı ve çevre mücadelesi bir kez daha Türkiye gündemine taşınmış oldu.