CHP Değişim Kurultayı’ndan; Program, kutlama

Ergün Aydoğan

 

Kemal Kılıçdaroğlu döneminde yapılacağı söylenip yapılmayan, Özgür Özel’in genel başkan seçildiği 38. Olağan Kurultay’da vaat ettiği Tüzük Kurultayı ve Program Çalıştay’ının da başlamasıyla ilk kez bu kadar geniş kapsamlı kutlama 4-9 Eylül tarihlerinde yapıldı.

CHP’nin (o zamanki adıyla Cumhuriyet Halk Fırkası) tüzüğü 9 Eylül 1923 tarihinde, TBMM’de CHP Meclis Grubu tarafından kabul edildi. Aynı tarihte Ankara Valiliği’ne kuruluş dilekçesi verildi. Öte yandan 15 Ekim 1927’de toplanan parti kurultayının açılışında konuşan Mustafa Kemal Atatürk, bu toplantının birinci kurultay değil, ‘’ikinci kurultay’’ olduğunu söyledi ve ilk kurultayın 4 EYLÜL 1919’da açılışı yapılan Sivas Kongresi olduğunun kabul edilmesini istedi.

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, ‘’4-9 Eylül tarihleri arası kuruluş haftası olarak kutlanmalı’’ önerisi doğrultusunda bundan böyle 4-9 Eylül tarihleri kuruluş haftası olarak kutlanacak.

Bu sene 4 Eylül’de Sivas’ta başlayan kutlamalar, 6 Eylül Cuma günü 20’nci Olağanüstü Tüzük Kurultayı tamamlandı.

7-8 Eylül günlerinde ‘’Atatürk tarafından TBMM’ye sunulan Halkçılık Programı’nın verdiği ilhamla yeni programa Halkçılık Programı adını veren’’ Program Çalıştay’ında. İlk gün, bir kişinin bin kişiye konuştuğu değil, bin kişinin bin kişiye konuştuğu bir çalışmayla oluşturulan çok sayıda masalarda çalışma gruplarının görüşleri kayda geçti. Kesintisiz değişim anlayışıyla yaklaşık bir yıl sürecek olan çalışmalarla tüm toplum kesimlerinin görüşü alınarak ‘’Halk için, halkla birlikte hazırlanacak ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılının gelecek vizyonu oluşturulacak’’.

2008’de hazırlanan mevcut parti programının ön hazırlıklarıyla birlikte neredeyse üzerinden 20 yıla yakın bir süre geçmiş olması, ne kadar kapsayıcı olsa da, zamanın ruhuna uygun değişiklik ihtiyacı yeni programı zorunlu hale getirmiştir. Katılımcı bir Türkiye hayaliyle, katılımcı bir çalışma programı yürütülerek şeffaf, kapsayıcı bir Türkiye hayal ederek, masalarda herkesin olduğu, şeffaf tartışmalar yapılıp arşivlendi.

Çalışmalar dört temel alanda; demokrasi ve adalet, kapsayıcı kalkınma, sosyal refah, barış getirecek olan bir dış politika ve ulusal güvenlik alanında masaların kurulmasıyla ve soruların hazırlanmasına yol açtı.

Tüzük ve Program Çalıştay’ı sonrasında, 9 Eylül günü partinin tüm seçilmişlerinin katılımıyla Aslanlı yoldan yürünerek Cumhuriyetin ve CHP’nin Kurucu Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine Genel Başkan Özgür Özel, Cumhuriyet Halk Partisi yazan çelenk bıraktı. Misak-ı Milli kulesi Anıtkabir Özel Defteri’ne ‘’Partimizi iktidar yaparak; Türkiye Cumhuriyeti’ni kuruluş felsefesinden sapmadan, kurucu değerlerine bağlı kalarak, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti niteliklerini güçlendirerek gösterdiğiniz hedefe ulaştırmak için durmadan, dinlenmeden mücadele edeceğimize söz veriyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, daha sonra İkinci Cumhurbaşkanı ve CHP’nin İkinci Genel Başkanı İsmet İnönü’nün anıt mezarını ziyaret ederek, ‘’Cumhuriyet Halk Partisi’’ yazan çelenk bıraktı, saygı duruşu yapıldı.

Daha sonra 9 Eylül yıldönümü etkinlikleri kapsamında ilk kez CHP Genel Başkanı Özgür Özel önderliğinde Devlet Mezarlığı ziyaret edilerek, CHP’nin 3’üncü genel Başkanı Bülent Ecevit ve 4’üncü Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kabirleri ziyaret edilerek ‘’Cumhuriyet Halk Partisi’’ yazan çelenkler bırakılarak, dualar okundu.

Ayrıca 12 Eylül 1980 darbesiyle CHP kapatıldıktan sonra kurulan Halkçı Parti Genel Başkanı (HP) Necdet Calp Cebeci Asri Mezarlığında ve Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) Genel Başkanı Cezmi Kartay Karşıyaka Mezarlığında ziyaret edildi.

CHP’nin ilk kez genel başkan düzeyinde tarihi geçmişine sahip çıkarak, genel başkanlarını anması geçmişe gösterilen saygıyla, geleceğe yürüme anlayışı önemli bir girişimdir.

CHP yönetimi, Atatürk’ün vasiyetini yerine getirmenin, Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak, iktidar olmak olarak görmektedir. Bu anlamda, halk için halkla birlikte hazırlanacak ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılının gelecek vizyonunu oluşturma sürecine, örgütün ve tüm vatandaşların Halkçılık Programına katkı vermeleri ve büyük değişimin parçaları olmaları çağrısına; Türkiye ile dertlenenler, görüş, fikir, düşüncesi olanlar mutlaka gerekli katkıları sunmalıdırlar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ