Ünal Ateş’ten 1 Eylül Dünya Barış Günü Mesajı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, barışın insanlık için temel bir değer olduğunu vurguladı ve Türkiye’ye sığınan mültecilerin ülkelerine geri dönebileceği bir barış ortamının sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Başkan Ateş, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Unutulmamalıdır ki, insanı mutlu kılan tüm değer ve kavramların temelinde barış yatmaktadır. Tüm öğretiler, savaşa, şiddete ve insan onurunu kıran uygulamalara karşı çıkmakta, tıpkı partimiz gibi ‘Önce İnsan’ anlayışıyla barışın önemine vurgu yapmaktadır. Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı 1 Eylül tarihi, ‘Dünya Barış Günü’ olarak ilan edilmiştir. Ancak bugün, dünyanın en büyük sorunu hala bitmek bilmeyen savaşlardır. Yaşanan çatışma ortamı, insanlığı derinden etkilemekte ve geleceğe güvenle bakmasını engellemektedir.”
Başkan Ateş, şiddetin önlenmesi ve uzlaşma kültürünün benimsenmesinin önemine değinerek, “Şiddetin önlenmesi, çatışma yerine uzlaşma kültürünün benimsenmesi ancak çağcıl değerleri merkez alan bir eğitim modeliyle mümkün olabilir. Barışı tüm değerlerin üzerinde gören insancıl düşünce, ancak tüm insanların bu anlayışı özümsemesiyle hayat bulabilir” dedi.
Ateş, savaşların ve terör eylemlerinin barış ortamının önündeki en büyük engeller olduğunu vurgulayarak, “Savaş ve çatışma ile birlikte, insan yaşamını hiçe sayan, toplumda korku ve çaresizlik duygusu uyandırmayı amaçlayarak hedeflerine ulaşmak için masum insanları hedef alan ‘terör’ eylemleri de özlemini duyduğumuz barış ortamının önündeki en büyük engellerdendir” ifadelerini kullandı.
Mülteciler İçin Barışın ve Güvenliğin Sağlanması Gerekliliği
Başkan Ateş, Türkiye’de bulunan mültecilerin durumu hakkında da önemli açıklamalarda bulundu: “Hükümetin ısrarla sürdürdüğü dış politikanın sonucunda, ülkemizin hemen hemen bütün illerinde Irak, Suriye ve Afganistan’dan ülkelerini terk ederek gelen sığınmacılar bulunmaktadır. Geçici Koruma statüsünde yurdumuzda bulunan Suriyelilerin sayısı milyonları aşmış durumdadır. Bu göç dalgası, ilerde ulusal güvenlik sorunları yaratacak boyuta ulaşmıştır. Bu duruma çözüm bulunması, ülkeyi yönetenlerin önünde duran en büyük sorundur. Akılcı bir politika ile bu soruna ivedilikle çözüm bulunmalı, mültecilerin ülkelerine dönebileceği barış ortamı sağlanmalıdır.”
Başkan Ateş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin barış ve insanlık değerlerini merkeze alan bir tutum sergilemesi gerektiğini belirterek, “Gerek Suriye gerekse Afganistan’da yaşanan çatışmalarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, barışı ve insanlık değerlerini merkeze alan bir tutum sergilemeli, geçmişi belli ve uluslararası arenada terör örgütü olarak kabul edilen gruplarla bir ortaklaşma, yakınlaşma içerisine girmemelidir” dedi.
Son olarak Başkan Ateş, barış dolu bir dünya özlemiyle mesajını şu sözlerle tamamladı: “Barışın, sevginin ve hoşgörünün herkes tarafından yaşam biçimi olarak benimsendiği, savaşın, şiddetin, kavganın, öfkenin, kıyımların olmadığı, silahların sustuğu bir gelecek özlemi ile 1 Eylül Dünya Barış Gününü en içten dileklerim ile kutluyorum.”