FYZoo ile Yılanları Yeniden Keşfedin

 

16 Temmuz, dünya genelinde yılanların önemini ve korunması gerektiğini hatırlatan Dünya Yılan Günü olarak kutlanmaktadır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu özel günde ziyaretçilerini yılanlar hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için önemli mesajlar paylaşıyor.

Yılanlar, dünya genelinde 520 cins ve 3900’ün üzerinde tür ile geniş bir yayılım göstermektedir. Türkiye’de ise yaklaşık 58 yılan türü bulunmaktadır. Bu türlerin boyları 10 cm’den başlayarak 7 metreyi aşabilir. Yılanlar, ekosistemin dengesi için son derece önemli rol oynarlar, özellikle kemirgen nüfusunu kontrol ederek doğanın dengesini sağlarlar.

Yanlış Bilgileri Düzeltme Zamanı

Maalesef, birçok insan yılanlardan korkuyor ve onları tehlikeli olarak görüyor. Ancak, yılanların büyük bir çoğunluğu zehirsizdir ve insanlara zarar vermez. Dünya Yılan Günü, bu yanlış bilgileri düzeltmek ve yılanların ekosistemdeki önemli rolünü vurgulamak için mükemmel bir fırsat sunuyor.

Nesli Tehlike Altında Olan Yılanlar

Günümüzde birçok yılan türü nesli tehlike altında olan hayvanlar arasındadır. Derileri ve zehirleri için avlanmakta, bazı türler evcil hayvan olarak satılmak üzere doğadan koparılmakta ve çoğu zaman zararlı oldukları düşünülerek öldürülmektedir. Yılanları koruma bilincini artırmak, onları ve yaşam alanlarını koruma çabalarını desteklemek için hep birlikte daha fazla çalışmalıyız.

Yılanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve onlarla uyum içinde yaşama konusunda bilinçlenmek için FYZoo’yu ziyaret edin. Doğayla iç içe, eğitici ve bilgilendirici bir gün geçirmek için sizleri bekliyoruz!

Doğa ve canlı severlerin kaçırmaması gereken etkinlikler için FYZoo haftanın her günü saat 10.00-19.00 arası açık.

*Etkinlikler, hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca’da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.

Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.

In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ