Taşıma aşıyla nereye kadar?
Aile Sağlığı Merkezi hekimleri ve sağlık çalışanlarının üyesi bulunduğu Birlik ve Dayanışma Sendikası, en önemli koruyucu sağlık hizmeti olan aşılamanın tedarik ve lojistik sorunları konusunda aksadığı, aşılamalar ertelenerek yapılıyor uyarısında bulundu.
Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr Derya Mengücük, aşı yetersizliğinin aile hekimi ve aile sağlığı ebe ve hemşirelerini zor durumda bıraktığını söyledi.
Dr. Derya Mengücük “Hepatit B başta olmak üzere, Tetanoz, KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak), Hepatit A ve Suçiçeği aşılarında yetersizlik nedeniyle aşılar ertelenmek zorunda bırakılıyor. Hatta aynı anda, aynı aşının yapılması gereken çocuklar için; daha acil olana yapılması, diğerinin daha sonra aşı geldiğinde yapılmak üzere ertelenmesi öneriliyor. Eş zamanlı yapılması gereken üç aşıdan ikisi yapılıp, biri olmadığı için yapılamıyor. Eksik kalan aşı mecburen 1 ay sonraya bırakılıyor. Bu durum bebek ve çocukların aileleri tarafından da hoşnutsuzluk ve kuşku ile karşılanıyor. Bir günde işlemleri bitecek iken tekrar Aile Sağlığı Merkezlerine gelmek zorunda kalıyor.” diye konuştu.
Bu durumda ailelerin de hem ekonomik hem de zaman açısından zorlandığına işaret eden Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr Derya Mengücük, hekim, ebe ve hemşirelere aşıların ne zaman temin edileceği bilgisi verilmediğinden kesin bir aşı tarihi belirlemenin de mümkün olmadığını, bu nedenle ailelerle sağlık çalışanları arasında tartışma ve şiddet olasılığının arttığını anlattı.